Как работи това – обясняват учените Според  статията Effects of

...
Как работи това – обясняват учените Според  статията Effects of
Коментари Харесай

Не можете да заспите? Просто си обуйте чорапи

 Как работи това – изясняват учените

Според  публикацията Effects of feet warming using bed socks on sleep quality and thermoregulatory responses in a cool environment на южнокорейски откриватели, с помощта на чорапите освен ще заспите по-бързо, само че и ще спите приблизително половин час по-дълго, тъй като ще се събуждате по-рядко. За да разберем за какво се случва това, дано първо разберем по какъв начин сънят е обвързван с централната телесна температура.

През деня тялото поддържа температура към 36,5 ℃. Но през нощта, след 6-7 часа сън, централната телесна температура спада с съвсем 1,2 ℃. Този еволюционен спад играе значима роля в невробиологията на заспиването.

Колкото по-бързо спадне централната ви телесна температура, толкоз по-бързо ще заспите.

Организмът контролира температурата благодарение на кръвоносните съдове в кожата. Когато ви е горещо, мозъкът дава сигнал на съдовете да се разширят. По този метод по-топлата кръв от централната част на тялото се популяризира по цялото тяло и се охлажда в този развой. Когато телесната температура е ниска, мозъкът, в противен случай, дава на съдовете сигнал за стесняване, ограничавайки притока на кръв към повърхността на кожата.

Време се да си напомним и някои неща за краката. Дланите и стъпалата са най-ефективните топлообменници на тялото. Те нямат косми и нормално са открити, за разлика от други елементи на кожата.

Изследователите са открили, че стоплянето на краката преди лягане в топла вода или с чорапи, оказва помощ за разширение на кръвоносните съдове. От това централната телесна температура спада по-бързо, в сравнение с когато спите със студени крайници. Това значи, че ще заспите по-бързо. Разликата в температурите сред кожата на крайниците и корема (или дистално-проксималният градиент на температурата) е главният индикатор за вероятността от по-бързо заспиване.

Ако се притеснявате да не ви стане прекомерно горещо за краката, изберете чорапи, направени от дишащи естествени материи.

Учените също по този начин допускат, че чорапите оказват неврологични резултати. Мозъкът има самобитен „ термометър “ – чувствителни на топлината неврони Skin Blood Flow in Adult Human Thermoregulation: How It Works, When It Does Not, and Why (WSN), ситуирани в преоптичната област на хипоталамуса.

Те предават импулсите по-бързо, когато централната температурата и температурата на крайниците се разграничават между тях.

Според някои данни честотата на скокообразния разряд на тези неврони се усилва по време на бездънен сън и последователно понижава, преди организмът да се разсъни. Все още не е ясно къде е повода и къде е следствието. Вероятно тези неврони вземат участие в възприятието за унесеност, което ни оказва помощ да заспим и да не се разсънваме през нощта. В този случай стоплянето на краката преди лягане ще улесни работата им.


Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР